5 veelgemaakte fouten bij trailerladen

Inhoud van deze post

Kijk jij ook verlangend naar andere mensen die vanzelf met hun paard de trailer of vrachtwagen oplopen? ‘Ja, that’s me!’, denk je onmiddellijk. Ik heb voor jullie een een lijstje met 5 veelgemaakte fouten bij trailerladen. Deze wil je al zeker niet maken om met succes de trailer op te gaan.

 

Blijft de trailer een probleem voor je paard?

De moed zakt je in de schoenen wanneer je nog eens een poging waagt om je paard de trailer op te krijgen en hij bijna in spagaat op de klep staat. 2 voorbeentjes erop, maar die achterbenen blijven mooi op dezelfde plek vastgelijmd. Algoed heb je de trailer achter het hoekje geparkeerd zodat niet iedereen komt meekijken en advies begint te geven.

Tijdens een tweede poging loopt je paard naast de klep, wel 4 keer na elkaar, waardoor je telkens weer opnieuw je plekje voor de klep gaat opzoeken. Dit alles terwijl je lichtjes geïrriteerd raakt en jezelf afvraagt waarom het je weer niet lukt. Een korte blik op de tijd maakt je nog iets ongeduldiger, jouw vriendin staat immers te wachten aan de ingang van het bos waar jullie hebben afgesproken. Bovendien is je vader op komst om de trailer mee af te sluiten, maar dan moet je er eerst in geraken natuurlijk.

Ook al sta je uit het zicht te sukkelen, een stalgenoot heeft jullie gespot en besluit het heft in handen te nemen. Ze haalt een lange lijn en trekt die achter de billen van je paard. Na enig protest en met behulp van een snoepje slagen jullie erin om je paard naar binnen te krijgen. Je stalgenoot trots omdat ze het geregeld heeft, jij met gemengde gevoelens omdat het jouw niet gelukt is en jullie er weer een dik half uur over hebben gedaan om te kunnen vertrekken.

 

Waarom lukt het jullie niet?

Ik geef jullie al onmiddellijk mee dat je paard laden door een lijn achter de billen te trekken niet mijn voorkeur heeft. En deze past ongetwijfeld ook niet in jouw ideale plaatje dat jouw paard vanzelf op de trailer loopt. Wel deel ik graag een lijstje van 5 veelgemaakte fouten bij trailerladen zodat je je paard hiermee alvast niet tegenhoudt. Het is de bedoeling dat je jouw paard zo goed mogelijk mee de trailer op helpt zodat jullie stappen vooruit maken. Dit geeft alvast minder stress voor jou en je paard.
 

5 aandachtspunten waar veel ruiters niet bij stilstaan:

  • Je zet de trailer niet af aan de zijkanten.
  • Je gaat zelf in de opening staan.
  • Je blijft trekken aan de lijn of iemand blijft duwen langs de achterkant.
  • Je oefent niet op voorhand.
  • Je neemt te weinig tijd.
 
1. Als je paard dikwijls naast de klep loopt dan kan je het best de situatie zo opzetten dat je paard die mogelijkheid niet heeft. Dit kan bv. door een lange lijn aan de zijkant van de klep te spannen en met de andere kant langs een muur of heg te gaan staan met de trailer. Klik de lijn aan de zijkant van de trailer vast en laat iemand het andere uiteinde vasthouden zodat je een ‘barrière’ hebt naast de klep.

 

2. Een veel voorkomende situatie is dat jij in het midden van de opening of klep van de trailer gaat staan en van daaruit je paard probeert in de trailer te krijgen. Paarden zien de opening van een trailer al kleiner dan dat wij die zien, als jij dan ook nog eens midden in het ‘deurgat’ gaat staan maak je het nog 10 keer moeilijker. Loop zelf dus eerder aan de zijkant de trailer binnen, zo heeft je paard plaats om te volgen. 

 

3. Wanneer een paard blokkeert voor of op de klep, hebben veel mensen de neiging om te blijven trekken aan de lijn. Paarden gaan van nature uit tegen de druk in, dus hoe harder jij aan de lijn trekt hoe harder ze gaan tegen trekken. En ik hoef je niet uit te leggen wie de sterkste is. Hetzelfde gebeurt als je langs achter tegen de billen gaat duwen met een zweepje, je handen, een lijn achter de billen, enz. Ook dan zal een paard de reactie hebben om er tegenin te gaan en dus eerder van de trailer weg gaan dan ernaartoe.

 

4. Een voor de hand liggende fout is dat je niet op voorhand oefent om vlot op de trailer te leren gaan. Toch doen veel paardeneigenaars dit standaard niet. Ik weet het, dit neemt tijd, maar die verdien je dubbel en dik terug als jouw paard binnenkort vlotjes de trailer op loopt. Tijdens de oefensessies zet je de trailer op voor succes. Haal alles eruit: stangen, schot, hooinet eventueel ook. Zo maak je de kleine ruimte zo groot en aangenaam mogelijk om te oefenen. Dit is makkelijker voor je paard en als hij dit goed kan, kan je de opening gaan verkleinen door het schot terug te plaatsen. Heb je een 1,5-paardstrailer dan oefen je het best met een grotere trailer tot dat vlotjes lukt en stap dan pas over naar de kleinere trailer.

 

5. Een vijfde fout is dat je pas op het laatste moment voor de verplaatsing begint met laden. Neem je tijd en start iets eerder zodat je zelf niet zenuwachtig wordt als het niet van de eerste keer lukt. Dikwijls lukt het na enkele minuten wel en als je dan voldoende tijd hebt genomen maak je jezelf niet druk als je paard twijfelt. Als jij rustig blijft, geef je die rust ook door aan je paard. De kans is groot dat je paard dan na een paar keer vragen wel mee de trailer op loopt. Zeker als je aan alle bovenstaande punten hebt gedacht.

 

Loop voor jezelf het lijstje van deze 5 veelgemaakte fouten af en gebruik mijn tips bij jullie volgende trailersessie. Door de juiste aandachtspunten mee te nemen in je achterhoofd is de kans groot dat het jullie volgende keer wel lukt om samen die trailer op te geraken. Blijven jullie het lastig vinden, boek dan een kennismakingsgesprek zodat ik mee kan kijken waar het mis gaat en jullie verder op weg kan helpen. Als je nog twijfelt waarom je zou investeren in trailerladen, lees dan zeker mijn blog hierover.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Training aanvragen