Leren trailerladen: 1 van de beste investeringen voor je paard

Inhoud van deze post

Paarden zijn fantastische dieren, maar helaas is een paard en alles wat erbij komt kijken niet zo maar van het schap in de supermarkt te plukken. Ook eens je een paard hebt zal je regelmatig dingen tegenover elkaar moeten afwegen als er kosten bij komen kijken. 

Als je aan een goede investering voor je paard denkt, gaan je gedachten misschien uit naar één van volgende punten: 

   

   • Een goed passend zadel 

   • Een voeranalyse om de voeding voor je paard optimaal af te stemmen 

   • Verbeteringen in de huisvesting van je paard 

   • Nodige behandelingen door een dierenarts, fysio, osteopaat of andere specialist 

  Deze lijst kan zeker nog verder aangevuld worden om het jouw paard zo aangenaam mogelijk te maken. Wat volgens mij niet in deze opsomming mag ontbreken is leren trailerladen. Ik leg je graag uit waarom. 

  Waarom is leren trailerladen een goede investering? 

  Als paardeneigenaar zal je vroeg of laat je paard wel eens moeten vervoeren van punt A naar B. Dit met een trailer, camionette of grote vrachtwagen die alle drie een uitdaging kunnen betekenen voor jouw paard. We vragen immers van hen om in een kleine, donkere ruimte te lopen die afgesloten wordt en dan ook nog eens begint te bewegen als we rijden. Neem daarbij gekke geuren, geluiden en locaties waar je je paard naartoe brengt en je begrijpt snel dat trailerladen met stip op nr.1 staat van veel voorkomende frustraties. 

  Hierbij een greep uit de frustraties en hersenspinsels die ik van klanten gehoord hebt: 

    

    • “Waarom krijg ik mijn paard niet zelf op de trailer?” 

    • “Oh jee, ik hoop dat die na mijn wedstrijd op de trailer wil want het is al bijna donker.” 

    • “Laat mama maar binnen staan want die begint te flippen als mijn paard weer steigert.” 

    • “Mijn vriendin zegt dat ik beter een lijn om zijn billen span om hem op de trailer te krijgen, maar ik weet niet of dat wel werkt.” 

    • “Als het niet lukt, zetten we de trailer op het einde van de stalgang, dan kan hij niet anders dan erop lopen.” 

    • “We lokken onze pony altijd met koekjes op de trailer, maar dan nog duurt het vrij lang.” 

    • “Eens die erop staat is het OK, ik twijfel alleen waarom hij dan steeds staat te schrapen in de trailer.” 

    • “Ik zou na een boswandeling graag terug zonder gedoe naar huis rijden.” 

   Zou het niet leuk zijn en zo veel aangenamer dat je paard zonder aarzelen de trailer oploopt en hij nog steeds rustig is als jullie op locatie aankomen? Dan kan je je volledig focussen op die wedstrijd of die strandrit. Laat de trailer geen obstakel zijn maar een makkie en investeer in het aanleren van de juiste technieken. 

   Je paard vervoeren in noodsituaties 

   Het kan ook dat jij ervan uitgaat dat trailerladen voor jou een ver-van-je-bed-show is, maar vergis je niet. Zelfs als je op dit moment geen trailer nodig hebt, is het belangrijk dat jouw paard dit kent en geladen kan worden. Je zou de eerste niet zijn waarvan het paard zo snel mogelijk in de kliniek moet geraken in een acute situatie. Op dat moment heb je al genoeg zorgen en is het niet aangewezen om tijd te verliezen bij het trailerladen. Jouw zieke paard is dan zwak en dikwijls onstabiel waardoor je liefst bijkomende trailerstress wil vermijden. 

   Als je zelf geen trailer ter beschikking hebt kan je aan een vriend of vriendin met trailer vragen of je eens mag oefenen. Misschien is er op stal een trailer ter beschikking die je kan huren. Begin stapsgewijs te oefenen als jouw paard nog nooit in de trailer is geweest. Bereid je goed voor buiten de trailer: zorg ervoor dat jouw paard door een smalle doorgang kan lopen, over een andere ondergrond en dat hij achteruit kan. Vraag iemand die je kent met ervaring om jullie te helpen of contacteer mij om jullie op weg te helpen. Ik leer jullie graag op een fijne manier trailerladen. Boek een gratis call om elkaar te leren kennen en samen te kijken hoe jouw paard geholpen kan worden.

   Geef een reactie

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

   Training aanvragen