Hoi, ik ben Katrien en ik ben het

gezicht achter KV Horsetraining

Hoi, ik ben Katrien en ik ben het gezicht achter KV Horsetraining

Ik ben een enthousiast persoon die houdt van gezelligheid, sporten, wandelen, yoga, lekker eten en vakantie.

Samen met mijn gezin woon ik in Brasschaat, België, waar ik ook ben opgegroeid. Ik heb het paardenvirus niet van thuis uit meegekregen, toch ben ik van kinds af gefascineerd door paarden.

Ik reed recreatief paard tot ik op mijn 16de de moeilijke keuze moest maken tussen paardrijden of wedstrijd turnen. De beide combineren kon niet meer door overlappende trainingen en de vele uren turnen.

Ik deed aan acrobatische gymnastiek wat een teamsport is. Daardoor kon ik het niet over mijn hart krijgen om mijn teamgenoten in de steek te laten en heb dus voor turnen gekozen. We maakten veel plezier, behaalden mooie resultaten en ik heb de turnsport nooit volledig vaarwel gezegd, want ik ben als vrijwilliger training blijven geven binnen de club…tot de paarden weer in beeld kwamen.

Terug naar de paardenwereld

Toen mijn dochters gestart zijn met paardrijden, kroop de liefde voor paarden er weer snel in en merkte ik bovendien dat ik me bij de paarden top voelde. Niet alleen omdat ik deze dieren prachtig vind, maar ook fysiek voel ik me goed bij hen.

Al vanaf jonge leeftijd heb ik regelmatig hoofdpijn en dit is enkel maar erger geworden met ouder te worden. Na een lange zoektocht blijkt de combinatie van de juiste medicatie, yoga, kinesitherapie en acupunctuur te werken. Ik zal nooit volledig pijnvrij zijn, maar als ik paardrij of de paarden verzorg (en nu dus ook train) verdwijnt die hoofdpijn dikwijls als sneeuw voor de zon.

Het zaadje was geplant

leren-trailerladen-cursus

Een bewuste keuze voor opleiding

Daar wilde ik meer mee doen, zeker ook omdat ik niet heel mijn leven een ‘computerjob’ zou kunnen doen omdat dit heel nefast is voor de hoofdpijn.

Met aanmoediging van mijn echtgenoot ben ik in 2019 gestart met de opleiding ‘Instructeur Paard en Gedrag’ bij E-quine.com en daar heb ik geen seconde spijt van gehad. Hetgeen ik geleerd heb via de opleiding geeft veel meerwaarde in mijn expertise. Ik heb bewust gekozen voor deze ORUN niveau 3 opleiding omdat deze als enige gedragsgerichte opleiding erkend is door de KNHS in Nederland. 

Ik wilde de juiste technieken leren en was vooral nieuwsgierig naar het ‘waarom’ achter paardengedrag. Door de opleiding ben ik in staat om stress te herkennen bij paarden en kan ik hen de juiste training bieden om zich te leren ontspannen. Voornamelijk bij trailerladen en op vreemd terrein laten paarden veel stressgedrag zien. Op deze 2 onderdelen focus ik me in mijn trainingsaanbod.

Vanuit mijn achtergrond in de turnwereld heb ik ervaring in training geven en sporters begeleiden, zowel op recreatief als hoog niveau. In een wedstrijdsport wordt dikwijls de focus gelegd op de proef zelf en wat je op dat moment moet laten zien, terwijl alles wat errond hoort even belangrijk is. Om er samen als team te staan met je paard heb je een zelfzeker en ontspannen paard nodig, niet alleen thuis maar zeker ook op wedstrijd. Je kan rekenen op mijn kennis en expertise in de training en begeleiding van zowel paarden als wedstrijdsporters. Mijn trainingen worden gegeven vanaf de grond en zijn complementair aan jullie trainingen in het zadel.

Natural horsemanship? Ja,
maar niet op de fluffy manier!

Het ideale beeld van een ‘paardenfluisteraar’ die letterlijk met een paard kan praten en met een knipoog het paard kan laten bewegen? Ik geef het toe, ooit geloofde ik dat dit bestond. Maar het is wel het hele idee achter Natural Horsemanship dat ertoe geleid heeft dat ik me hierin verder wilde verdiepen.

Een betere communicatie met een paard, zijn gedrag begrijpen en kunnen interpreteren en daardoor een betere band krijgen met elkaar: daar geloof ik wel in. Een sportpaard trainen met zijn natuurlijke gedrag in het achterhoofd: daar geloof ik ook in. En het is de combinatie van deze beide dat werkt.

Dus ja, ik doe aan Natural Horsemanship maar niet op een fluffy manier waarbij je niets mag verwachten van je paard.

Paardvriendelijk presteren

Paarden hebben er niet voor gekozen om in onze mensenwereld te leven. Toch ben ik van mening dat paarden gelukkig kunnen zijn onder ons, ook als we wedstrijden rijden. Samen presteren kan heel leuk zijn en schept een band met je paard zolang het hele plaatje klopt en jouw paard ook iets mag vertellen.

Weet dat ook jij grenzen mag aangeven en je paard mag uitdagen om bij te leren. Knuffelen en rijden is leuk, maar je moet eveneens in staat zijn om je knuffelbeer van 500kg afstand te laten bewaren als je ernaast loopt. 

Het is in deze wisselwerking dat je kan leren van elkaar en er samen in slaagt om iets te bereiken. Daarbij kan ik jou helpen!

gedragsgtrainer-paarden

Paardvriendelijk presteren

Paarden hebben er niet voor gekozen om in onze mensenwereld te leven. Toch ben ik van mening dat paarden gelukkig kunnen zijn onder ons, ook als we wedstrijden rijden. Samen presteren kan heel leuk zijn en schept een band met je paard zolang het hele plaatje klopt en jouw paard ook iets mag vertellen.

Weet dat ook jij grenzen mag aangeven en je paard mag uitdagen om bij te leren. Knuffelen en rijden is leuk, maar je moet eveneens in staat zijn om je knuffelbeer van 500kg afstand te laten bewaren als je ernaast loopt. 

Het is in deze wisselwerking dat je kan leren van elkaar en er samen in slaagt om iets te bereiken. Daarbij kan ik jou helpen!