jonge-paarden-trainen-zadelmak

Jonge paarden zijn als een lege pagina in je bullet journal

Inhoud van deze post

Onlangs schreef ik in een instagram bericht dat ik een aantal jaar geleden echt bang was naast jonge paarden maar dat ik het ondertussen heel graag doe. Nu ben ik eerder alert als ik met hen werk dan bang. Je hoeft er ook echt niet stoer over te doen want jonge paarden zijn springkonijnen die alle kanten opstuiteren. Zo zijn ze niet allemaal, maar zelfs de meest rustige jaarling kan plots in volle vaart bijna boven op jou springen. Dus alert zijn is de boodschap.

Tegelijk vind ik jonge paarden fantastisch omdat ze nog totaal onwetend zijn en, als het goed is, nog niet veel fout hebben geleerd. Net zoals een lege pagina in mijn bullet journal. Je kan helemaal van nul met hen starten en hun reactie is nog puur zoals ze in de natuur ook zouden reageren. En hopelijk hebben ze zo jong nog geen enge ervaringen meegemaakt, al valt dat ook langs twee kanten te bekijken. Zo kan voor een veulen dat een keer met zijn heupje tegen de doorgang van de stal is gebotst dit plots een enorm iets zijn. Dan heeft hij totaal geen slechte ervaring gehad met mensen, maar is hij gewoon zelf tegen de kant gelopen. Dan wordt het al een hele training op zich om het veulen van deze schrik af te helpen.

 

Alles is nieuw

Het mooie als je een jong paard gaat trainen is dat hij nog niets kent en je hem op de juiste manier helemaal in stapjes alles kan aanleren. Maar zelfs dan komt er een moment dat je hem voor het eerst mee naar de piste gaat nemen om daar aan de hand een rondje te lopen. Logisch dat je dan de piste kiest, want als er iets gebeurt kan hij daar niet weg. Je mag alleen niet vergeten dat er nog de weg daar naartoe is. Het halster zou die dan al moeten kennen en ook een stukje meelopen aan de lijn.

Dus die eerste keer naar de piste. Hoe is dat dan voor een 2-jarige die enkel tussen vriendjes gespeeld heeft? Het best vergelijk je dit met zo’n spookhuis met een verdiep erop op de kermis. Daar schrik je om de 5 seconden van iets dat verschijnt of beweegt, een andere ondergrond, akelig geluid en je eigen gekres. Voor een jong paard is dat net dezelfde rollercoaster. Wat komt die allemaal tegen waar wij zelfs nog niet bij stil staan dat dit voor hem eng zou kunnen zijn? Een riooldeksel, een mest schepje dat lijkt op een enge kabouter, een kegel die misschien wel levend zou kunnen zijn, een groot monster die tractor, met ‘oh help’ daar nog een geparkeerde trailer naast.

En dan denk jij: ‘Oef we zijn aan de piste.’ En je paard denkt: ‘Oh ow, waar zijn mijn vriendjes?!’. Hij heeft ook al direct die achtergebleven poetsborstel op de grond gespot, hij hoort onmiddellijk die fietser die achter de haag passeert, ineens heeft hij door dat jij een lijn vast hebt (was die er daarnet ook al??) en dan hangt daar nog die spiegel waarin hij plots een ander paard ziet. Om hem gerust te stellen wil je hem aaien, maar op dat moment lijkt jouw hand ook op een grote klauw in plaats van een lekker krabbertje.

Wees je bewust dat alles nieuw is voor je jonge paard het moment dat je hem voor het eerst mee naar de piste of ander onbekend terrein neemt. Probeer door de ogen van je paard alles wat je ziet en hoort op te pikken. Dat noem ik alert zijn zodat het voor jou niet als een verrassing komt als je paard in het rond begint te stuiteren.

 

Dit moet je weten als je met een jong paard werkt

Er zijn een paar simpele handvaten die je in je achterhoofd moet houden als je met een jong paard werkt. Ik geef je er 5 dan ben je al veel beter voorbereid op die eerst reis-rond-de wereld.

      • Veulens en jonge paarden zijn tegen de druk in. Ze gaan dus net van je weg als je aan een lijn of het halster trekt. Probeer dus zo licht mogelijk te zijn met de lijn.

      • Aangezien jonge paarden snel leren bestaat het risico dat ze ook snel iets fout aanleren. Probeer zodra je dit merkt informatie op te zoeken of advies in te winnen hoe je dit gedrag er terug uit kan trainen. Doe dit op een paardvriendelijke manier zodat je paard aangename ervaringen blijft hebben.

      • Vriendjes, vriendjes en nog eens vriendjes. Een paard is een kuddedier en de kans is groot dat jouw jonge paard heeft kunnen opgroeien en spelen tussen andere paarden. Daarom is het voor hem 10 keer gemakkelijker om nieuwe dingen te leren als hij niet alleen is. Werk dus samen met een ander paard of zorg ervoor dat er andere paarden in het zicht blijven.

      • Hou ten allen tijde het hoofd bij jou. Als er dan eens een gekke bokkesprong wordt gemaakt dan zijn de achterbenen ten minste weg van jou. Trek enkel aan de lijn wanneer het nodig is, anders gaat een jong paard er tegenin zoals in het eerste punt vermeld.

      • Maak een inschatting waar je best loopt ten opzichte van je paard. Probeer zelf zo veel mogelijk aan de kant van het enge object te lopen. Meer tips over veiligheid vind je in mijn blog ‘de ideale positie naast je paard’

    Maak het niet te moeilijk voor je jonge paard, werk in stapjes en blijf ademen. Je paard heeft jou op dat moment nodig ook al lijkt het of hij je niet meer ziet staan. Vraag zijn aandacht, doe oefeningen en geef hem op tijd rust om alles te verwerken. Voel je je onzeker of onveilig als je voor het eerst met je jonge paard gaat werken, dan help ik jullie graag op weg.

    Ik luister graag naar jouw verhaal waar je tegenaan loopt met je jonge paard. Boek hier een gratis kennismakingsgesprek.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Training aanvragen