positie-naast-je-paard

De ideale positie naast je paard

Inhoud van deze post

Tijdens een workshop leg ik aan de deelnemers uit wat een veilige positie is als ze naast hun paard lopen, hoe ze hun lijn best vasthouden, enz. Dit leg ik uit aan iedereen: zowel met als zonder grondwerk ervaring. Als er deelnemers zijn die al grondwerk gedaan hebben, kennen ze dikwijls deze achtergrond nog niet of doen ze het op een andere manier. Er is niet één juiste manier. Ik vind het belangrijk dat je verschillende manieren test en kijkt wat voor jou en je paard het beste werkt. Waar ik wel streng op ben is dat je op een veilige plek staat, zeker tijdens de oefeningen in een workshop of training. Maar wat is dan de ideale positie naast je paard?

 

Voor of naast de schouder van je paard?

Er zijn twee plekken die veel gebruikt worden tijdens grondwerk of als je naast je paard loopt: schuin voor je paard of naast de schouder van je paard. Ik gebruik ze beiden afhankelijk van de oefening of het gedrag dat het paard laat zien. Meestal komt dit neer op: schuin voor het paard als we ergens naartoe lopen en naast de schouder van het paard als ik in stilstand iets aanleer.

Het schuin voorop lopen heeft als voordeel dat je afstand kunt bewaren tussen jou en het paard en dat je duidelijk richting aangeeft. Afstand bewaren doe ik zeker bij jonge paarden, schrikachtige paarden en opdringerige paarden. Omdat je dan niet vlak naast hen staat heb je toch net iets meer tijd om te reageren als ze een onverwachte beweging doen. Ook kan je vanuit deze positie makkelijker het hoofd naar je toe trekken als ze een gekke sprong maken, zodat de achterbenen uit je buurt blijven.

Naast de schouder staan heeft dan weer het voordeel dat je een soort veiligheidsdriehoek kan maken. Dit doe je met 1 hand aan de lijn bij het halster en met je andere hand op de schouder zodat je het paard rondom jou kan draaien of van je af kan duwen indien nodig. Bij veel oefeningen is het ook nodig dat je dichter bij het paard staat omdat je ze anders niet kan trainen bv. aanraking aan de oren, hoefjes opheffen, eerste zadel, … Dan zal ik er ook altijd opletten dat ik naast de schouder sta omdat je dan sneller het hoofd dicht bij jou kan houden en zelf zoveel mogelijk uit schopafstand blijft.

En dan zijn er altijd uitzonderingen, zoals een jong paard dat vol in mijn nek sprong (niet letterlijk) waar ik eigenlijk liever een kilometer afstand bij bewaarde. Wat bleek: deze 2-jarige werd net rustig als je dicht bij zijn schouder ging staan. Dus probeer voor jezelf in te schatten waar je in welke situatie het veiligst staat.

 

 

Aandachtspunten als je naast je paard loopt

Nu ik jullie denkstof heb gegeven over waar je best naast je paard staat of wandelt kan je ook letten op enkele extra aandachtspunten. Als het te veel info is om tegelijk rekening mee te houden, begin dan al met 1 of 2 van de tips en als je daar niet meer over moet nadenken voeg je er nog eentje toe.

5 tips als je naast je paard loopt:

     

      • Gebruik een lange lijn. Vooral als je aan het trainen bent of buiten op stap bent met je paard is een langere lijn (langer dan een halstertouw, maar korter dan een longeerlijn) handig. Als je paard dan wegtrekt of schrikt heb je nog steeds de lijn vast en is hij er niet vandoor.

      • Zorg voor een smiley in je lijn. Laat je lijn mooi in een boogje naar beneden hangen zodat je niet constant aan de lijn trekt.

      • Hou de lijn vast met je knokkels naar boven gericht. Doe je het omgekeerd met de lijn in je handpalm dan kan je duim de verkeerde kant opgetrokken worden. Met je tweede hand hou je dan de overschot van de lijn of de lussen vast als je een langere lijn gebruikt.

      • Loop aan de kant van het enge object. Je paard zal van het enge ding wegspringen. Als jij dan tussen je paard en bv. die enge wapperende vlag staat dan springt je paard niet bovenop jou.

      • Zet je paard weg in de wei, paddock of op stal met het hoofd naar de uitgang. Zo kan jij de deur of draad dicht doen en het halster uitdoen/losklikken zonder een doleuforisch paard dat al met een bokkesprong vertrekt en vergeet dat jij nog achter hem staat.

    Weet jij niet altijd waar je naast je paard moet lopen of heb je het gevoel dat je paard dit zelf beslist? Ben je soms bang als je met je paard naast je loopt? Dan help ik jullie graag om de ideale positie voor jou en je paard samen te vinden met behulp van grondwerk. Boek alvast een gratis kennismakingsgesprek zodat je meer over jouw paard kan vertellen.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Training aanvragen