wat-is-natural-horsemanship-betekenis

Wordt natural horsemanship terecht zweverig genoemd?

Inhoud van deze post

Natural horsemanship, weet jij eigenlijk wat daarmee bedoeld wordt? Sommige paardenliefhebbers en -trainers weten perfect wat daarmee bedoeld wordt, anderen horen het woord zelfs liever niet. Nog anderen, zoals mijn echtgenoot die totaal niets met paarden heeft, noemt het paardenfluisteren zonder de betekenis eigenlijk te kennen. 

 

Wat is natural horsemanship?

Natural horsemanship gaat voornamelijk over de band en het vertrouwen met een paard, maar ook over paardenwelzijn. Je gaat paarden zo veel mogelijk houden en trainen zoals ze zich in het wild ook zouden gedragen. Deze manier van met paarden omgaan is gebaseerd op het natuurlijk gedrag (gedragswetenschap) en hoe paarden leren (paardenpsychologie). Toch hoor ik nog regelmatig voorbij komen dat natural horseminschip zweverig is. Gek toch als je weet dat er wetenschap achter zit? Maar het is natuurlijk niet enkel wetenschap. Het is ook in het moment zijn met je paard, kijken naar de signalen van je paard en bij alles wat je doet je paard op de eerste plaats zetten.

Er zijn verschillende gekende horsemanship trainers met hun eigen trainingsprogramma. Denk aan Monty Roberts of Pat Parelli en dichter bij huis Feather Light Horsemanship, Emiel Voest, Liesbeth Jorna, … In de basis vertrekken ze allen van grondwerkoefeningen en een goede communicatie met je paard. Er wordt nadruk gelegd op de ontspanning van je paard, inspelen op wat het paard voor je nodig heeft en vooral trainen zonder dwang. Ikzelf heb een opleiding gevolgd bij E-quine.com om te kunnen begrijpen waarom paarden bepaalde dingen doen en paarden te kunnen helpen op een paardvriendelijke manier.

Buiten het horsemanship trainen is ook een goede huisvesting onderdeel van natural horsemanship. Een paard is een kuddedier dat veel vrije beweging nodig heeft in combinatie met voldoende ruwvoer. Zo blijven paarden fysiek en mentaal het gezondst. Uiteraard zijn er in Vlaanderen geen massa’s aan beschikbare weiden, maar door in de dagelijkse huisvesting enkele concrete aanpassingen te doen kan je al veel verbetering maken. Bv. ervoor zorgen dat je paard niet op een kale muur uitkijkt maar andere paarden kan zien en je paard de mogelijkheid geven tot vrije beweging in een uitloopstal of paddock.

 

Wat betekent natural horsemanship voor mij?

Ja dat is een goede vraag waar ik geen kant en klaar antwoord op zou hebben als je het mij tijdens een training zou vragen. De combinatie van de wetenschap die achter natural horsemanship zit en je volledige aandacht op het paard richten tijdens een training zou al een antwoord kunnen zijn. Van daaruit ben ik ook vertrokken toen ik hier meer mee wilde gaan doen. Zeker ook het paardvriendelijk trainen en een paard echt kunnen helpen waarmee hij moeite heeft.

Ik vind het ook interessant dat er verschillende methoden en strekkingen bestaan binnen natural horsemanship, als je het dan toch in een hokje moet steken. Voor mij bestaat er niet 1 heilige manier. Ik gebruik de aanpak die ik al ken met nieuwe inzichten van andere instructeurs. Elk paard is ook anders, dus dikwijls is het out-of-the-box denken om de meest gepaste training voor een bepaald paard toe te passen. Altijd wel met het natuurlijk gedrag van het paard in het achterhoofd.

Een paard heeft een leider nodig, net zoals in de kudde, maar dat wil niet zeggen dat je paard geen eigen wil mag hebben. De wisselwerking tussen jouw paard begeleiden wanneer nodig en hem de kans geven om signalen aan jou te sturen maakt die unieke band. En dat maakt natural horsemanship voor mij zo mooi. Heel mijn manier van denken is veranderd.

Karen Rolph heeft het heel mooi omschreven in haar blog: Don’t DO natural horsemanship but BE a natural horseman. Je kan perfect wedstrijden rijden en toch de natural horsemanship principes omarmen. Het is een manier van omgaan met je paard en je hoeft dus geen keuze te maken tussen dressuur, jumping of natural horsemanship. Natural Horsemanship is geen aparte discipline, het past in alle disciplines en bij alle paarden. Zowel als je een kleine pony met stekelhaar hebt als een superknap BWP-paard dat op hoog niveau wedstrijden rijdt. 

Lees hier het artikel van Karen Rolph.

Wil jij je paard graag op een paardvriendelijke manier voorbereiden op het wedstrijdterrein? Boek een gratis call om samen te kijken hoe ik jullie kan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Training aanvragen