longeren met dubbele lijnen

Waarom longeren met dubbele lijnen?

Inhoud van deze post

Dubbele lijnen, lange lijnen, dubbele lange lijnen, long lines, dubbele longe, … Allemaal termen voor een variant op longeren, namelijk longeren met twee lijnen in plaats van met één. Maar waarom zou je dan longeren met dubbele lijnen? Ik neem je graag mee in mijn beleving van paarden trainen met twee lijnen.

 

De voordelen van longeren

Of je nu met 1 lijn of met 2 lijnen gaat longeren, deze manier van trainen heeft sowieso een positief effect op je paard. Zowel fysiek, als mentaal.

Longeren in het algemeen is een fijne manier om naar je paard te kijken terwijl die in beweging is. Je kan kijken of er onregelmatigheden zijn, maar je kan ook observeren waar je paard het moeilijk mee heeft. Als je bv. merkt dat je paard het moeilijk heeft om een vlotte overgang te maken van draf naar galop dan kan je daar verder op oefenen vanop de grond.

In een revalidatietraject kunnen trainingen aan de longe een mooie aanvulling zijn voor het geblesseerde paard om zonder ruiter te werken. Toets op voorhand altijd af met je dierenarts of fysiotherapeut welke belasting mogelijk is en hoe lang je mag longeren. Start hier pas mee nadat je een go hebt gekregen om op een volte te trainen.

Longeren (ook met dubbele lijnen) kan je vrijwel met ieder paard of iedere pony doen, van kleine shetlander tot een groot sportpaard. Ik raad het niet aan bij heel jonge paarden omdat ze nog te weinig ontwikkeld zijn en hun concentratie nog laag is. Vanaf 2 jaar kan je wel met korte sessies starten.

Het grootste voordeel van longeren vind ik zelf dat het ook een manier van communiceren is met je paard, maar dan vanop afstand. Door te werken met lichaamstaal kan je je paard begeleiden tijdens de longeersessie in plaats van zomaar in een rondje te draaien. Je kan niet alleen de fysieke elementen observeren vanop een afstand, maar je krijgt ook de kleine communicatie- en ontspanningssignalen mee. Als je hierop gaat letten, dan wordt de lijn die eraan hangt snel bijzaak.

 

Waarom zou je met 2 lijnen longeren?

Het lijkt misschien een heel gedoe om met twee lijnen te longeren, toch biedt deze manieren heel wat voordelen. Wil je graag leren longeren met dubbele lijnen of overweeg je een cursus longeren met dubbele lijnen, dan kunnen de volgende voordelen je zeker overtuigen.

 

5 voordelen van longeren met dubbele lange lijnen:

  • Je kan je paard nieuwe dingen aanleren vanaf de grond. Ook bij ervaren paarden kan je met de dubbele lijnen oefeningen voor onder het zadel verfijnen. Je hebt meer controle dan longeren met een enkele lijn.
  • Met dubbele lijnen is het makkelijker om van richting te wisselen omdat je met twee lijnen alle kanten kan opsturen zonder dat je paard in de knoop zit met de lijnen. Sowieso ga je tijdens één van je trainingen wel eens in een spaghetti van paard en lijnen geraken, maar dat is geen ramp.
  • Door het werken met lange lijnen groeit het zelfvertrouwen van je paard. Vooral bij angstige paarden komt het vaak voor dat ze oefeningen of obstakels goed doen als je ernaast loopt, maar ze durven dit niet meer als ze het alleen moeten doen (denk aan een zeiltje). Met de lange lijnen kan je hen dan begeleiden vanop afstand. Het is zo mooi om te zien hoe zelfzeker ze na een tijd worden.
  • Het is een fijne manier om jonge paarden onbelast te laten wennen aan het zadel, in verschillende gangen. Je leert ze stoppen, sturen en er beweegt allerlei rondom hun lijf. Vaak begrijpen ze ook sneller wat verwacht wordt dan bij een enkele lijn. Laat jonge paarden eerst de lijnen gewoon worden vooraleer je met longeren start.
  • Als laatste verkondig ik graag de boodschap dat longeren met dubbele lijnen heel leuk is. Je kan werken in een longeercirkel of in een grotere ruimte, in longeerpositie of in menpositie achter het paard. Gebruik balken, pionnen en andere obstakels om een parcours te maken en jouw paard hierdoor te sturen. Een fijne afwisseling voor jezelf en je paard.

 

Ik vind longeren met dubbele lijnen top en zou iedereen aanraden om het te proberen. De eerste keren is het knoeien en sukkelen met die 2 lijnen, maar je kan niet veel verkeerd doen. Werk in een veilige omgeving waar je paard niet weg kan en dan kan je zonder stress beginnen oefenen. Ik help je graag op weg om een goed begin te maken en om zowel jou als je paard aan de dubbele lange lijnen te laten wennen. 

Eén reactie

  1. Goedendag , ik heb twee paarden op stal en zal heel graag met beide aan de slag gaan met dubbelen lijnen .Mijn stal is in Broechem gelegen . Is het mogelijk om thuis te komen lesgeven en hoeveel vragen jullie . Groetjes Nancy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Training aanvragen