paarden bewegen elkaar

Beweeg jij de voeten van jouw paard?

Inhoud van deze post

Vind je dit een gekke vraag? Toch is het belangrijk om de voeten van jouw paard te kunnen bewegen. Zo kun je al snel aan het skaten zijn achter een Schetlander die de wei heeft geroken of opzij geduwd worden door een opdringerig paard van 700kg. Veiligheid boven alles en vooral ook weten hoe een paard zich in de kudde beweegt.

 

Het paard in de kudde

Als je ooit de kans krijgt om naar Slot Loevestein te gaan moet je dit onmiddellijk in je agenda zetten. Niet om het museum of die bepaalde tentoonstelling te ontdekken, maar om naar de Konikpaarden die in het domein rond het kasteel lopen te gaan kijken. Extra tip: doe dit met een gids (bv. Tanja de Bode). De paarden staan weliswaar in een afgesloten domein, toch leven ze zoals in het wild. Je kan dus dichtbij huis paarden in het wild observeren.

Wat mij is bijgebleven van het bezoek aan de Koniks is hoe alles zich binnen de kudde en binnen het paard zelf aanpast aan de omgeving. Er wordt enkel door de mensen ingegrepen als er een paard levensgevaarlijk gewond is of als een paard verhuisd moet worden naar een andere kudde (er zijn er enkele in Europa). Een voorbeeld van het aanpassingsvermogen zijn de manen en staart die er als dreadlocks uitzien. Hier blijft dan een hoop stekelige bolletjes van een plant in vasthangen, wat er by the way echt slordig uitziet. Maar de paarden verplaatsen zich over het domein waardoor de zaadbolletjes op een andere plek uit hun manen vallen en de plant daar kan groeien. En wat blijkt: deze plant heeft dan weer een bepaalt stofje dat goed is voor de lever van het paard. 

Even terug naar het observeren van het paard in de kudde. Als je in Slot Loevestein een uurtje in het oog houdt hoe de paarden in het wild communiceren met elkaar en vooral ook hoe ze elkaar bewegen, kan je ontdekken welke paarden het leiderschap nemen. Dit kan je zelfs al ontdekken als je naar een groepje paarden in de wei of paddock kijkt. Deze leiders (voornamelijk merries) sturen hun groepsgenoten letterlijk in de richting die zij willen en bepalen dus wat er gebeurt. Dit doen ze als er eentje afgeweken is van de groep, maar ook als heel de groep moet verplaatsen op zoek naar verkoeling of een andere plek om te eten.

 

Wie beweegt bepaalt

Nu je weet waar de uitdrukking ‘wie beweegt bepaalt’ vandaan komt kan je er ook rekening mee houden als jij naast je paard staat. Je moet in staat zijn om je paard te begeleiden in de richting die jij wil zodat je paard niet ineens los op straat loopt of jou omver loopt. Ook in situaties die je paard lastig vindt ben jij het die jouw paard door de moeilijk situatie moet loodsen. Op dat moment beweeg jij de voeten van jouw paard.

Dit gebeurt zelfs al op stal of tijdens het poetsen. Als jij niet duidelijk aangeeft aan je paard dat jij op dat moment verantwoordelijk bent voor hem, dan neemt die het over. Je wil die achterste hoef uitkrabben, maar eigenlijk staat je paard wat dicht tegen de kant. Toch wurm je je in allerlei bochten om aan de hoef te geraken en sta je eigenlijk vrij ongelukkig moest je paard nu opzij stappen, want dan word je geplet tegen de kant. Wie beweegt wie in deze situatie? Jouw paard blijft op dat moment stevig met zijn 4 voetjes op de grond staan en jij doet tientallen kleine stapjes om bij die hoef te geraken. Wat kan je beter wel doen? Je paard enkele stapjes in de juiste richting vragen zodat je veilig staat en de hoef tegoei kan uitkrabben. Je bent dan duidelijk en je staat veilig. Ga jij er ook eens op letten wie dat wie beweegt?

Heb jij soms het gevoel dat je geen controle hebt naast je paard? Boek een vrijblijvend kennismakingsgesprek zodat ik jou alvast verder kan helpen.

Een heel leuk filmpje hierover is die waarin Tim Anderson laat zien dat elke kleine stap of beweging die het paard jou laat doen een manier is om te kijken wie op dat moment de leiding neemt. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Training aanvragen