paard-angst-dierenarts

Hoe je paard verzorgen zonder sedatie

Inhoud van deze post

Oh jee! Je paard heeft zich pijn gedaan, de dierenarts heeft de wonde behandeld en dan krijg je een waslijst instructies. Als je paard een grote wonde heeft opgelopen is er namelijk veel nazorg nodig. Wat als jouw paard dit niet toelaat en je moet sederen om hem te kunnen verzorgen?

 

Is sedatie nodig bij jouw paard?

Wanneer je paard zich verwond heeft, is het uiteraard niet fijn voor hem als je er nadien nog moet aankomen. Toch kan je hem niet verzorgen zonder aan of in de buurt van de wonde te komen. De eerste reactie is dan dikwijls om een lichte sedatie toe te dienen. Elke dosis kost geld. Als je dan 2 tot 3 keer per week de wonde moet verzorgen voor een periode van enkele weken tot maanden kan je de rekening al gauw maken.

Ook zijn er bijwerkingen waar je rekening mee moet houden zoals een mindere coördinatie en moeilijk slikken en kauwen na de sedatie. Je kan jezelf dan de vraag stellen of sedatie echt nodig is bij jouw paard. Dan is het fijner als je je paard laat sederen wanneer het niet anders kan zoals bij een gebitsbehandeling of het naaien van een diepe snee. Regelmatige wondverzorging kan je dan trainen zodat je paard dit vlot laat doen als je 2 keer per week met al je spullen aan komt gelopen.

Toen ik bij de ruin Amadeus kwam om de wondverzorging te trainen was het onmogelijk om zonder sedatie de windels te verwisselen en de zalf aan te brengen. Amadeus had zich op de trailer serieus bezeerd aan de kogel van het linkervoorbeen. Hij was heel groot en begon met zijn lange voorbeen te maaien als je nog maar naar de wonde wees. Gelukkig trapte hij niet gericht, maar door de constante maaibeweging lukte het niet om het been vast te houden.

Ik heb hem aangeleerd om zijn been stil op de grond te laten staan zodat de oude windels losgeknipt konden worden en zo ook de nieuwe er terug rond. De eerste training was het nog in kleine stukjes werken omdat Amadeus in het begin slechts kort zijn been liet stil staan. Vanaf de tweede training konden we ineens met minimale voorbereiding met de verzorging beginnen. De derde training hadden we op een verzorgingsmoment ingepland en toen kon de eigenaar zelf de windels verwisselen. Een serieuze opluchting omdat de verzorging nog minstens 8 weken nodig was, 2x per week. In zo’n situaties is het steeds opletten dat je paard het gedrag niet gaat instuderen.

 

Paarden en pijnassociatie

Pijnassociatie is de link leggen tussen pijn en een bepaalde handeling. Paarden zijn hier gevoelig aan. Ze kunnen niet in het verleden denken maar kunnen wel pijn associëren met een specifieke handeling of gebeurtenis. Daarom is het belangrijk om pijn uit te sluiten als we het gedrag gaan trainen. Gedrag veroorzaakt door pijn kan namelijk niet getraind worden, gedrag dat voortkomt uit pijn die er ooit geweest is kan meestal wel getraind worden. 

Hierbij enkele voorbeelden van gedrag dat door pijnassociatie ontstaan is en waarbij je je paard kan helpen door de gepaste training:

     

    • Je paard heeft bij een sprong de balken achter op zijn been gehad en kan nu aan de achterbenen moeilijk aangeraakt worden of heeft moeite met voorwerpen die langs achter naderen

    • Je paard is met zijn halster ergens blijven achter hangen en kan nu moeilijk gehalsterd worden

    • Je paard is omgevallen in de trailer (zonder dat je het wist) of is onder de stang gekomen en durft nu niet meer op de trailer

    • Je paard vond de vorige bloedafname niet fijn en de dierenarts kan nu geen prik meer geven om te vaccineren of bloed te nemen

    • Je paard heeft maagproblemen gehad en heeft nu singelnijd (mits er geen andere fysieke problemen zijn)

     

    Vermoed jij dat jouw paard uitdagend gedrag vertoont door een associatie met vroegere pijn? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in om samen te kijken hoe je jouw paard hiermee kan helpen.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Training aanvragen