Ik vind het leuk om jullie af en toe mee te nemen in een training bij klanten. Tijdens de opleiding van E-quine.com moesten we tussen de lesweekends door opdrachten doen. Via via ga je dan op zoek naar klanten en zo kwam ik terecht bij Lotte en Macho.
Het verhaal van pony Macho
Pony Macho kende eigenlijk al superveel en Lotte kon ook bijna alles met hem doen, enkel was hij nogal opdringerig. Zijn naam Macho paste 100% bij hem. Bovendien vertelde Lotte dat Macho haar pitste zoals een kip. Ik vond dit een hele goede omschrijving want inderdaad, de pony strekte onverwacht zijn nek een beetje uit en pitste je dan razendsnel in de arm. We moesten hem dus leren om uit je ruimte te blijven zodat hij de kans niet kreeg om te pitsen. De term ‘het kippetje’ was geboren.
Ik begon de training met grondwerk om aan Macho duidelijk te maken om afstand te bewaren als hij aan de hand meeliep. Aangezien hij nogal opdringerig is, probeerde hij steeds voor me uit te lopen. Bij hem was het dus kwestie van hem telkens terug op afstand te zetten. Dit was hij duidelijk niet gewoon. Macho kwam zelfs een paar keer omhoog wanneer ik hem terug achteruit liet gaan.
Het moeilijke bij deze pony was om consequent te zijn. Telkens hij nog maar de intentie had om een pasje dichter te komen of zijn nek uit te steken moest je er al op reageren. Anders nam hij het gewoon over. Toen het aan eigenaar Lotte was om dezelfde strategie toe te passen, vond Macho dit nog moeilijker omdat hij het niet gewoon was dat Lotte hem letterlijk op zijn plaats zette. Op afstand kon ik nog beter observeren wanneer hij dichter bij Lotte kwam en ik heb tijdens die training meerdere keren geroepen: “Pas op, het kippetje komt eraan!”
Bij dit soort paarden is de moeilijkheid om te bepalen hoeveel je toelaat. Het is volledig te begrijpen dat je niet elke dag zin hebt om consequent te zijn en hem te corrigeren. Maar ik heb ook aan Lotte uitgelegd dat ze wel ten allen tijde in staat zou moeten zijn om te bepalen wat er gebeurt. Zeker als ze met hem buiten aan de hand loopt of als ze minder gebeten wil worden.
Wat doen met een paard dat bijt?
Een paard dat bijt is niet fijn. Een paardenbeet is pijnlijk en het zorgt voor onrust in de omgang met je paard. Vooraleer je het bijten gaat trainen, laat je paard zeker medisch controleren. Paarden die pijn hebben geven dit dikwijls aan door te bijten. Bv als je de singel aantrekt als ze maagproblemen hebben. Maar zelfs als de pijnoorzaak opgelost is, blijft het bijtgedrag in veel gevallen aanwezig.
Voor mezelf heb ik bijtgedrag in 4 categorieën opgedeeld:
- Paarden die bijten omdat ze pijn hebben
- Paarden die in alles knabbelen wat ze tegen komen
- Paarden die bijten in de omgang
- Paarden die aanvallen
De 1ste categorie heb ik reeds aangehaald. Hou zeker in het achterhoofd dat deze paarden in categorie 3 kunnen belanden nadat de pijnoorzaak is opgelost.
De laatste categorie, paarden die aanvallen, daar is meestal meer aan de hand en dient er grondig bekeken te worden wat de oorzaak is van het aanvallen. Hierbij zijn meestal ook meerdere factoren aanwezig die niet in 1-2-3 op te lossen zijn.
Paarden die op alles knabbelen wat ze tegen komen zijn ook iets moeilijker te trainen. Van nature doen ruinen dit sneller dan merries. Sommige paarden hebben dit bijtgedrag zelf aangeleerd om met bepaalde stress om te kunnen gaan. Dan gaan ze jou niet zozeer bijten, maar bijten op het halstertouw, de staldeur, enz. Voor deze paarden ben ik niet zo streng omdat ze nog meer stress krijgen als ze niet kunnen knabbelen. Tijdens het poetsen zou je ze bv een oud touw kunnen geven. Echter tijdens een training probeer ik wel de lijn zo veel mogelijk uit hun mond te houden zodat ik hun tanden niet beschadig als ik aan de lijn trek. En ik heb de lijn ook nodig voor de training, wat niet lukt als die in de mond zit.
Dan hebben we nog de paarden die bijten in de omgang. Tijdens het poetsen, als je ze wil aaien, naast ze loopt, enz. Hiervoor zijn een paar handige manieren om op het moment zelf met het bijtgedrag om te gaan. Macho valt ook in deze categorie. Het valt te trainen en geeft onmiddellijk verbetering als je de juiste techniek toepast. Ik heb een PDF met 7 tips gemaakt waarmee je zelf aan de slag kan. Wil jij ook graag terug rust in de omgang met je paard? Vind hier 7 praktische tips voor een paard dat bijt.
Wil jij hulp voor jouw haantje de voorste die durft bijten? Boek een gratis kennismakingsgesprek om me meer te vertellen over jouw paard.
Lotte en Macho