steigeren bij trailerladen

Paarden die steigeren bij het laden: hoe ga je ermee om?

Inhoud van deze post

Paarden die steigeren voor de trailer zijn geen uitzondering. Als je al langer in de paardenwereld vertoeft, is de kans groot dat je het volgende tafereel al hebt zien gebeuren:

➡️ Een paard dat voor de trailer of vrachtwagen staat, er duidelijk niet in wil, en op een gegeven moment recht omhoog komt.

Steigerende paarden zien er sowieso al spectaculair uit, maar voor de trailer lijkt het voor veel ruiters nog indrukwekkender. Of het nu op de parking van een wedstrijd gebeurt, op de parking van jouw stal, of thuis in de wei: een paard dat steigert bij het trailerladen is geen fijne situatie.

Je paard kan zich immers makkelijk verwonden, degene die ernaast staat kan zich bezeren, én bovenal is het meestal een vicieuze cirkel waar je in terechtkomt. Paarden die steigeren bij het laden, doen dit in veel gevallen herhaaldelijk en telkens ook sneller tijdens de laadsessie. Als het al echt vergevorderd is, heb je een paard dat al de lucht in gaat en zich vaak ook omdraait als de trailer nog maar in beeld komt.

Ik ga drie trainingssituaties kort beschrijven, zonder oordeel, waarin paarden steigeren bij het trailerladen, zodat je je beter kunt voorstellen dat dit echt niet alleen bij wedstrijdpaarden of paarden die niet goed behandeld worden gebeurt. Meestal is het een combinatie van een paard dat van nature al sneller steigert en de begeleider die niet de juiste handeling op het juiste moment doet om dit op te vangen.

 

Jonge paarden die nog niet vertrouwd zijn met de trailer

Een jong paard dat de trailer nog niet kent en toch moet verhuizen, kan voor grote uitdagingen zorgen. Een voorbeeld hiervan is een jonge Fries die tijdens een opleidingsweekend bij E-quine moest leren laden. De eigenaars waren van plan om hun paard te verhuizen en hoopten dat het laden na het weekend geen probleem meer zou zijn. Maar de jonge ruin dacht daar anders over. Zelfs met een vierpaardstrailer waar alles was uitgehaald, dacht hij: “No way dat ik daar opnieuw in ga.” Vanaf het begin liet hij dit dan ook zien door onmiddellijk te steigeren, zich om te draaien, en er vandoor te gaan. Gelukkig gebeurde dit tijdens een trainingsweekend, waardoor we er meteen correct op konden inspelen, hoewel we niet hadden verwacht dat echt alle toeters en bellen uit de kast gehaald moesten worden om de Fries in de buurt van de klep te kunnen houden.

➡️ Dit is een goed voorbeeld van een paard dat van nature uit steigert, zonder eerdere ervaringen met trailerladen.

 

Paarden die niet goed laden in combinatie met emoties van de eigenaar

Een eigenaar die afscheid moet nemen van haar paard is sowieso al geen fijne situatie. Als het paard dan ook nog eens niet geladen geraakt terwijl het al een emotioneel moment is, maakt het extra moeilijk. Het was wel geweten dat de merrie niet zo goed laadde, maar omdat ze zich zo sterk maakte en omdraaide kon de eigenaar haar niet houden omdat ze dit fysiek niet kon en niet wist hoe ermee om te gaan.

Toen ik kwam helpen voor de verhuis, wist ik dus al wat het probleem was. Toch is het nog altijd afwachten hoe een onbekend paard reageert als je de juiste handelingen toepast. Eens ik doorhad hoe ik haar op tijd kon tegen houden (na een paar mislukte vluchtpogingen 😃), liet het paard ook nog iets extra zien. Namelijk, ze had de neiging om omhoog te komen. Op dat moment is het cruciaal dat je dan weet hoe ermee om te gaan, zodat een paar keer met de beentjes omhoog komen niet escaleert naar helemaal rechtop gaan staan

➡️ Dit voorbeeld toont aan dat, als je op het juiste moment goed reageert op het omhoogkomen, het niet per se in steigeren hoeft te eindigen.

 

Paarden die hoog in spanning gaan, vooral bij de trailer

Sommige paarden zijn van nature snel gespannen, en dit kan verergeren bij het laden. Een speciaal geval was een jong paard met schatten van eigenaars. Dit paard was erg onvoorspelbaar, zowel in de dagelijkse omgang als bij eerdere laadpogingen. Omdat hij in het algemeen snel veel spanning opbouwde, begon je eigenlijk al met weinig reserve aan het laden. Bovendien durfde hij aan de hand al snel te steigeren zonder duidelijke aanleiding. De eigenaars vertelden me dat het laden een groter probleem was geworden nadat de ruin achteruit geschoten was en onder de stang terecht was gekomen. Met als gevolg dat het paard tijdens de trainingen als je nog maar zachtjes vroeg om een stapje richting de klep te nemen, vol overeind kwam en zich ook nog eens omdraaide.

➡️ Deze ruin is een voorbeeld van een paard voor wie de trailer echt een trigger is geworden om te beginnen steigeren.

 

Nog andere situaties…

En dan heb je uiteraard nog steeds de paarden die je ziet steigeren op de parking van een wedstrijdterrein.

Ik heb ondertussen al geleerd om niet altijd hulp aan te bieden omdat je niet weet wat er allemaal vooraf gegaan is, hoe lang ze er al staan te proberen, enz. In zo’n situatie krijg ik het paard er meestal ook niet in 1-2-3 in. En als je dan toch voorzichtig polst of het paard het laden in het algemeen moeilijk vindt en of je in de toekomst iets voor hen kan betekenen, krijg je soms de reactie: ‘Ni nodig, ik weet wel hoe ik mijn paard moet laden.’

Zucht… (oeps toch een klein oordeel geveld 😉).

Het kan zijn dat ik in herhaling val, maar je paard niet op de trailer krijgen en zelfs een steigerend paard hebben bij het laden kan de beste overkomen. Ook al heb je veel paarden- én laadervaring.

 

Waarom paarden steigeren bij het laden: 3 veelvoorkomende oorzaken

Steigeren bij het laden komt eigenlijk wel vaak voor, doordat:

  • Dit voor veel ruiters een indrukwekkend gebeuren is.
  • De situatie verergert als de begeleider geen handvaten heeft gekregen om hiermee om te gaan.
  • Het paard in kwestie zelf niet weet hoe de situatie te regelen.

 

Jammer genoeg komt het ook nog heel vaak voor dat een steigerend paard hard wordt aangepakt. Ik hoop dan ook bij zoveel mogelijk ruiters en begeleiders een zaadje te planten dat het anders kan.

Een paard dat steigert omdat het niet wil laden, is eigenlijk een situatie die al te ver gevorderd is. Er zijn in het moment zelf serieuze stappen overgeslagen, of het paard heeft in het verleden geleerd dat steigeren de enige optie is om te laten zien dat hij echt niet in die kleine ruimte wil.

Er zijn zeker paarden die al vanaf moment 1 op hun achterste benen gaan staan, zoals de Fries uit het voorbeeld hierboven. Dit zijn vaak paarden die dat van nature uit als eerste reactie doen, ook los van de trailer, en waarbij er dus niet per se negatieve ervaringen zijn geweest. Toch zijn er vaak andere oorzaken waarvan ik er enkele ga opsommen.

 

1. Je paard niet voorbereiden op transport

Dit klinkt misschien logisch, maar er wordt vaak tegen gezondigd: je paard niet voorbereiden op transport. Vanuit het niets je paard gaan laden is geen goed idee. Zonder de juiste voorbereiding of gewenning heb je een paard dat de trailer niet op wil, er zo snel mogelijk uit wil, liters zweet onderweg verliest, of gevaarlijke toeren uithaalt tijdens de rit. Zeker als je een paard hebt dat als eerste instinct in een moeilijke situatie gaat steigeren, kun je spannende situaties verwachten. Door je paard met de juiste stappen het laden aan te leren, kun je veel problemen in de toekomst vermijden. Oké, er zijn uitzonderingen die er direct oplopen alsof ze nooit anders gedaan hebben, maar dan mag je je zeker afvragen of je paard het laden ondergaat of het echt zelf wil. (Iets om over na te denken hé 🙂)

 

2. Verkeerde timing van druk

Het woord “druk” kan veel betekenen in de paardenwereld. Bij het trailerladen specifiek onderscheid ik twee soorten druk: druk langs voor en druk langs achter. Namelijk langs voor door aan de lijn te trekken en langs achter door hulpmiddelen richting of tegen het paard te gebruiken.

Bij trailerladen varieert de druk die je op de lijn kan gebruiken erg van paard tot paard. Dit kan gaan van een kneepje, kort trekken, of langzaam doorvragen tot voor, achter, links en rechts. Dat is juist het lastige: er is geen one size fits all. Ik ga dus altijd aftasten tijdens een training waarop je paard goed reageert en hoe ver ik kan doorvragen. Hetzelfde geldt voor de druk die je langs achter kunt gebruiken, met een groot verschil in de hulpmiddelen, afstand tot je paard, en vooral het moment waarop je iets inzet. Als je net op het verkeerde moment aan de lijn trekt, kan dit resulteren in een paard dat gaat steigeren. Maar evengoed, door op het verkeerde moment je lijn los te laten of druk langs achter te gebruiken, train je onbewust in dat steigeren het juiste antwoord is. Dit is dus echt geen gemakkelijke en vergt wel wat oefening.

 

3. Je paard letterlijk duwen of trekken in de trailer

Ja, ik weet het: het kan frustrerend zijn als je paard niet in de trailer wil, zeker als je ergens naartoe moet of weinig tijd hebt. Wat er dan vaak gebeurt, is dat er aan de lijn gesleurd wordt tot in het oneindige en dat langs achter allerlei middelen worden gebruikt om het paard de trailer in te duwen. Je hebt het vast al wel zien gebeuren of anderen erover horen vertellen: met lijnen rond de billen trekken, met vijf mensen het paard erin duwen, met een borstel erachter, met strobalen erachter rijden, enzovoort.

Een paard dat er niet in wil, nodigt uit om er letterlijk tegen te gaan duwen. Maar paarden zijn van nature uit tegen de druk in. Wij hebben hen geleerd dat we juist het omgekeerde willen bij druk—denk aan vooruit gaan als je benen geeft tijdens het rijden of meekomen als je aan de lijn trekt. In spannende situaties komt hun natuurlijke gedrag snel naar boven en gaan ze extreem tegen de druk in. Als je dan letterlijk tegen je paard gaat duwen, zijn er veel paarden die dan beginnen steigeren OF die de volgende keer dat je gaat laden al steigeren als je er nog maar achterdoor loopt.

 

➡️Weet dat het ook anders kan en dat je op een fijne manier je paard kan helpen als het laden lastig is. Eens je paard het steigeren ontdekt heeft voor de trailer, vervalt het daar telkens in.

⏱️ Wacht dus niet te lang om hulp in te schakelen totdat het escaleert en je paard zich verwondt of omvalt.

Aarzel niet om me te contacteren als je hulp wil bij trailerladen, of  je kan direct een kennismakingsles boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Training aanvragen