Hulp-bij-trailerladen

Zelf bang bij trailerladen

Inhoud van deze post

Staat het zweet al onder je oksels als je weet dat je straks het paard van je dochter moet laden? Of rollen je ogen een aantal keer in het rond als jouw mama helpt om je viervoeter op de trailer te zetten? Bang zijn bij trailerladen komt meer voor dan je denkt. 

 

Enge gedachten

Het is niet de eerste keer dat ik de uitspraak ‘Maar ik zet die er straks ni alleen op zenne!’ hoor passeren. Er zijn verschillende ouders die schrik hebben als ze het paard van hun dochter of zoon op de trailer moeten zetten. Of misschien ben je zelf wel bang om jouw paard te laden omdat hij eerder al eens heftig reageerde.

 

Anticiperen op wat er kan mis gaan geeft je onnodig stress bij de trailer. Veel heftige paardenverhalen die de ronde doen hebben trailerladen als onderwerp. Maar zelfs als je deze informatie nooit hebt meegekregen, kan er angst komen opborrelen bij de gedachte om die kleine ruimte samen met een paard in te lopen. 

 

Ik heb zelf claustrofobie. Zo vermijd ik liften als het kan, duim ik dat we geen file hebben midden in een tunnel en hebben ze mij op een sportdag met school ooit eens moeten bevrijden uit een speleobox. Aangezien ik in mijn jeugdige jaren nooit zelf heb leren trailerladen, had ik de eerste keren dat ik met een paard ik zo’n kleine ruimte moest kruipen echt stress. En dat was dan nog los van het feit of het paard er vlotjes op ging of niet. 

 

Door het meer en meer te doen en de kneepjes van het vak te leren zijn mijn claustrofobische gedachten ondertussen het laatste waar ik aan denk tijdens trainingen trailerleden. Mijn volle aandacht gaat naar dat grote prachtige dier naast mij en wat die op dat moment nodig heeft. 

 

Dit helpt om zelf minder stress te hebben

Het feit dat je je onzeker voelt bij de trailer komt waarschijnlijk door:

   • Een negatieve ervaring met trailerladen

   • Eigenlijk niet goed weten waar je mee bezig bent

   

  Bij beiden helpt het om je stress onder controle te krijgen door trailerladen te oefenen. Dit trainen helpt niet alleen je paard maar zeker ook jezelf zodat je weet welke en waarom je een handeling doet. Weten wat je moet doen is zelfs bij een goede trailerlader een must. Er zal altijd een onverwachte situatie voorkomen waarbij je paard plots niet meer op de trailer wil. Denk bijvoorbeeld aan:

    • het begint al te schemeren als je na een grote strandrit weer naar huis wil

    • veel prikkels die op een wedstrijd zijn opgenomen door je paard en weer met de trailer vertrekken is er dan te veel aan

    • onderweg is jouw paard zijn evenwicht verloren zonder dat je het wist waardoor hij onzeker is geworden om er weer op te gaan

    

   Op deze momenten ben jij de rots in de branding om die grote loebas met het kleine hartje naast je te kunnen helpen. Dan is het wel handig als je de juiste technieken kent die bij trailerladen nodig zijn. Ik zou zelfs durven zeggen dat iedereen uit je omgeving die helpt met je paard de basis moet kennen. Dan hoeven ze zelf geen stress te hebben als ze jouw paard in de hand hebben op de trailer en ze kunnen jouw op de juiste manier bijstaan als de 2 vierkante meter voor de klep plots de comfi plek is voor je paard. 

    

   Het is voor jou totaal geen hulp als omstaanders tegenstrijdige adviezen beginnen geven of beginnen te stressen als je paard heftig reageert. Zo vertelde een jonge klant me tijdens een training: ‘Algoe dat mijn moeder ni in de buurt is of die begint weer te flippen’. Durf dus zeker te vragen aan familie of vrienden om uit het zicht te gaan als ze jou extra afleiding geven. 

    

   Ook ramptoeristen die blijven staan kijken of het wel lukt kunnen voor serieus wat onzekerheid zorgen. Als je een training trailerladen gevolgd hebt hoef je je van die omstaanders niets aan te trekken. Je weet dan immers waarmee je bezig bent en dat het wel zal lukken als je paard niet van de eerste keer vlot de trailer op loopt. En wat mooi meegenomen is: als jij rustig blijft en weet wat je aan het doen bent is de kans groot dat jouw paard ook veel rustiger wordt. 

    

   Ik kan dus iedereen aanraden om een training traileraden te volgen. Als je wil weten hoe dit er voor jou en je favoriete helpers zou uitzien, boek dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin we de mogelijkheden overlopen. 

   Geef een reactie

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

   Training aanvragen