Is jouw paard bang voor de dierenarts?

Inhoud van deze post

Onlangs kwam ik bij een pony die al in het achterste hoekje van de wei ging staan als de dierenarts nog maar uit de auto stapte. Niet zo handig. Zowel niet voor de dierenarts die zijn werk niet kon doen, als niet voor de pony die niet behandeld kon worden. Deze situatie is nochtans niet ongewoon. Als je eens rondvraagt in je paardenkring kom je waarschijnlijk gauw iemand tegen waarvan het paard angst heeft voor de dierenarts. Mijn kleine klant wilde in ieder geval niets te maken hebben met die lieve arts. 

7 stappen als jouw paard angstig is voor de dierenarts 

Gooit jouw paard zich tegen de stalwand als die een inenting moet krijgen? Of verstrakt jouw pony volledig als de dierenarts bloed gaat afnemen?  

Kijk zeker volgende stappen na: 

   

   • Vertoont jouw paard enkel angst bij de dierenarts of ook bij andere personen? 

   • Is jouw paard enkel bang als de dierenarts behandelt in een gesloten ruimte of ook in een open ruimte? 

   • Kan een 2de of 3de persoon het paard benaderen? 

   • Is jouw paard bang voor aanraking (met de hand)? 

   • Kan je jouw paard met een klein voorwerp aanraken? 

   • Kan de dierenarts de behandeling wel doen aan de rechterzijde van je paard? Behandeling langs de linkerzijde is het meest voorkomend. 

   • Heeft jouw paard een slechte ervaring gehad met een medische handeling? 

  Als je bij één van deze stappen positief hebt geantwoord, dan dien je eerst daaraan te werken door middel van aangepaste training. Als je niet goed weet of je paard angst heeft, kan ik samen met jou meekijken. Laat jouw paard geen angstsignalen zien in bovenstaande situaties, dan kan je je voorbereiden samen met de dierenarts. 

  Bereid jouw paard voor op het dierenartsbezoek 

  Medische zorgen zijn noodzakelijk, vandaar dat jij terecht aan de alarmbel trekt als de dierenarts niet in de buurt van je paard kan komen. Jouw dierenarts heeft er ook alle belang bij dat jouw paard vlot behandeld kan worden. Ten eerste is het veel veiliger als jouw paard de behandeling op een rustige manier toelaat. Bovendien heeft de dierenarts niet oneindig tijd. Een goede dierenarts voorziet voldoende tijd om zijn werk naar behoren te kunnen doen, maar heeft ook nog andere patiënten die bezocht moeten worden. En laten we eerlijk zijn: niemand betaalt graag voor een ‘nutteloos’ bezoek van zijn dierenarts.  

  Wat kan je doen als voorbereiding? 

    

    • Vraag je dierenarts of die kort bij jouw paard komt zonder een medische handeling te doen, door een aai of een snackje te geven. Dit kan als de arts al op stal is voor een ander paard zodat je misschien geen extra bezoek hoeft te betalen. 

    • Als bovenstaande lukt, kan je het moment van de behandeling vragen of je dierenarts eerst je paard wil benaderen en aanraken zonder een spuitje of ander voorwerp in de hand. Beloon je paard als hij het goed doet. Dan kan je uitbouwen naar aanraken met, in dit geval, het spuitje. En zo stapsgewijs verder werken tot de effectieve prik. 

    • Staat er een belangrijke inenting op de planning, tel dan terug op de kalender hoe lang op voorhand je met de voorbereidende oefeningen moet beginnen. Reken zeker 1 sessie met de dierenarts in je budget zonder dat er effectief een prik of dergelijke wordt gegeven. Je paard heeft een positieve associatie nodig met je dierenarts. 

    • Ter afsluiting van de medische behandeling is het fijn voor je paard als de dierenarts nog zelf een beloning geeft. Geef zelf aan wat jouw paard een leuke beloning vindt. Veel dierenartsen doen dit automatisch dus dit is niet het grote struikelpunt. 

    • Ga zeker in overleg met de behandelende arts dan komen jullie er samen uit wat voor alle partijen werkt. 

   Kom je er niet uit met de voorbereidende oefeningen of heb jij positief geantwoord op 1 van de 7 stappen bovenaan deze blog, dan kan ik jullie verder helpen. Via een gratis kennismakingsgesprek kan jij vertellen wat jouw paard moeilijk vindt.

   Geef een reactie

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

   Training aanvragen