Maar mijn paard heeft geen probleem, of toch wel?

Inhoud van deze post

De belangrijkste reden dat ik een opleiding tot paardengedragstrainer heb gevolgd is dat ik paarden beter wilde begrijpen en vooral wilde helpen. Dan denk je misschien onmiddellijk aan taferelen van mishandelde paarden waar je de ribbetjes zo kan tellen, maar dat was niet mijn doel. Ik wilde vooral de paarden helpen waar je bij ziet dat ze niet lekker in hun vel zitten en dat laten zien in hun gedrag. Waar ik eigenlijk geen rekening mee heb gehouden is dat veel mensen niet zien dat hun paard een gedragsprobleem heeft. Hoe dat komt, daar ben ik nog niet uit.

Een gedragsprobleem bij je paard herkennen

Worden gedragsproblemen niet herkend omdat ze algemeen aanvaard zijn? Als ruiter ben je je misschien niet bewust dat er iets aan de hand is of misschien heb je er niet veel hinder van als het probleem subtieler is. Hoe dan een gedragsprobleem herkennen? Een paard dat de trailer niet op wil, dat is heel duidelijk. Probeer om eens vanop een afstand naar je paard of pony te kijken. Doe net alsof het niet die van jou is en observeer wat hij doet in bepaalde situaties.

Je komt aan bij de wei of op stal: staat jouw paard rustig te eten of loopt die op een neer? Is hij aandachtig als jij eraan komt of doet die net alsof je niet bestaat? Kan je hem benaderen zonder dat hij zich omdraait of op de loop gaat? Krijg je het halster makkelijk aan? Dan heb je hem (eindelijk) vastgeklikt: Loopt die mooi met je mee, moet je er met je volle gewicht gaan aanhangen om hem vooruit te krijgen of loopt die telkens voor je uit? Ben je gerust dat die zich onderweg naar de poetsplaats niet zal lostrekken en ook dat die niet gaat hangen als je hem op de poetsplaats hebt vastgezet? 

Als volgende wil je beginnen aan de poetsbeurt: Blijft jouw paard mooi stilstaan? Kan je zijn hoeven alle vier goed optillen zonder dat je paard ze lostrekt? Krijg je de hoeven zelfs wel opgetild? Kan je met de borstel overal je paard poetsen: borst, buik, billen, benen, hals en hoofd? Moet je ogen op je rug hebben tijdens het poetsen om geen beet in je billen of arm te krijgen? Knippert je paard überhaupt nog met zijn ogen en likt en kauwt hij af en toe?

Om af te ronden kom je met het zadel en hoofdstel voor je gaat rijden: Blijft je paard mooi staan als je het dekje op de rug legt? Gaan zijn oren plat als je het zadel oppakt of op de rug legt? En dan die singel, welke reactie geeft jouw paard als je met je hand onder de buik doorgaat en de singel vastmaakt? Oh ja, het hoofdstel niet vergeten. Houdt jouw paard zijn hoofd mooi laag als je het hoofdstel wil aandoen of moet je zo hoog mogelijk op je tippen gaan staan om er nog bij te kunnen? 

Zo zit ik in drie alinea’s al gauw aan een 20-tal veelvoorkomende gedragsproblemen bij paarden. Denk jij dat iedereen op stal zich bewust is van deze problemen? Ik vermoed van niet. En ik ben er vrij zeker van dat veel ruiters niet weten dat je hier iets aan kan doen.

Wat kan je doen als je paard een gedragsprobleem heeft?

Na een grondige observatie heb je misschien al een probleem kunnen herkennen bij jouw eigen paard of dat van een stalgenoot. Zoom nu beter in op het vertoonde gedrag:

   • In welke situaties komt het voor?

   • Laat je paard het gedrag altijd zien?

   • Doet die het enkel bij jou of bij iedereen?

   • Heb je het gedrag al aan je dierenarts gemeld?

   • Als er geen fysieke oorzaak is, ga dan ook verder op onderzoek

   • Laat merken aan je paard dat je het gezien hebt als hij iets niet leuk vindt

   • Beloon op het juiste moment: bv door de hoef van je paard pas los te laten als hij die stil houdt

   • Of negeer net op het juiste moment: bv als je paard tegen de staldeur schopt, ga dan pas naar hem toe net op het moment dat hij weer rustig stil staat

   • Je mag het gedrag corrigeren, maar sla je paard liefst niet want het probleem geraakt daardoor niet opgelost

   • Let er goed op wat je zelf doet en werk in kleine stapjes

  Om het aangenamer voor jou en je paard te maken is het fijn als je het probleem kan oplossen. Niet elk probleem en elk paard kan identiek geholpen worden. Ben je niet zeker of het gedrag van je paard normaal is, download dan mijn gratis e-book: Beoordeel zelf het gedrag van je paard in 10 stappen. Succes met het observeren van je paard!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Training aanvragen