je paard zelfvertrouwen geven

Hoe die snorharen een voorbode kunnen zijn van een zelfzeker paard

Inhoud van deze post

Ik hoor je al denken: Wat hebben snorharen en een zelfzeker paard nu met elkaar te maken?!

Daarvoor moeten we helemaal naar het begin: Nieuwsgierigheid gecombineerd met het natuurlijk gedrag van je paard. Paarden zijn van nature uit heel gevoelsmatig ingesteld. Instinct is een factor waar je zeker al aan zal denken. Een tweede factor die vermoedelijk niet direct in je opkomt is het letterlijk voelen: snuffelen, ruiken, iets aanraken met zijn mond, schrapen op een bepaalde ondergrond.

Het is heel normaal dat je paard bij een nieuw voorwerp of in een nieuwe situatie alles op scherp heeft staan. Maar het is van enorm veel waarde hoe jij hem leert hiermee om te gaan. Best gebeurt dit al in de jonge jaren van je paard. Als jouw paard niet van jongsaf bij jou is kan je hem er nog steeds heel erg bij helpen om zijn spanning te leren reguleren.

Eén van mijn favoriete manieren om dit aan te leren is om de nieuwsgierigheid van je paard in te zetten. In plaats van volledig op scherp te blijven staan kan je door hem te laten snuffelen, voelen en ruiken angst ombuigen van een vluchtreactie naar een nieuwsgierige reactie.

 

Gaat jouw paard soms van 0 naar 100 op de spanningsschaal?

Belangrijk om te onthouden is dat veel paarden die spanning opbouwen geen tussenstap kennen of het verleerd zijn. Ze gaan dan van 0 naar 100 bij iets onverwacht of dat ze niet kennen. Er lijkt geen tussenweg te zijn en eens ze onder hoogspanning staan is het heel moeilijk om ze er terug uit te krijgen.

Denk bijvoorbeeld aan je paard:

  • die al begint te briezen als de trailer in het zicht komt
  • dat bijna door de draad zou gaan als zijn vriendje uit de wei wordt weg gehaald
  • dat nooit over die ene hindernis met die gesloten hekjes durft 
  • die met 4 benen in de lucht springt als er plots een auto de parking van stal op rijdt
  • enz.

 

Ik ben er zeker van dat je zo wel een voorbeeld van jouw paard kan vertellen waarbij die op korte tijd enorm veel spanning opbouwt en daar dan vermoedelijk nog een beetje in blijft hangen ook. Wat als jij je paard daar zelf enorm goed bij zou kunnen helpen? En dit door iets dat al in hem aanwezig is te gebruiken: 

👉🏻 zijn natuurlijke instinct om te vluchten omzetten in nieuwsgierigheid, dat ook van nature aanwezig is, maar waarvan je paard vergeten is dat hij dat kan.

 

Hoe je paard nieuwsgierig maken

Als je niet in de mogelijkheid bent om je paard in een zo natuurlijk mogelijke omgeving te houden, dan is de kans reëel dat jouw paard het niet gewoon is om op ontdekking te gaan, zeker niet in spannende situaties. Je zal je vierbenige vriend hier dan terug aan moeten laten wennen.

One of my old time favourites tijdens de trainingen is mijn roze skippybal. Deze zet ik dan ook bewust in om het trainingspaard nieuwsgierig te maken. Er zijn paarden die er onmiddellijk in beginnen bijten, maar de meeste paarden durven er zelfs niet naar kijken als ze er bij in de buurt staan.

 

👉🏻 En dan moeten we komen tot het ‘snorhaarmoment’.

 

Het bewuste moment dat je jouw paard kan vragen om toch al met 1 snorhaartje de roze skippybal te durven aanraken. En dit kan je zelfs een beetje een magische moment noemen want het is een echt kantelpunt in de training. Zodra je paard zijn snorharen er tegen durft te houden, volgen al snel de mond, er eens aan likken, misschien wel met de hoef ertegen duwen.

Als dat gebeurt zie je het zelfvertrouwen van je paard zo groeien. Dat is echt mooi om te zien en voor veel eigenaars toch wel een emotioneel momentje. Dus hoe belachelijk een oefening met een roze skippybal (of eender welk ander voorwerp) ook mag klinken, als je deze juist inzet kan je enorme stappen maken in je training en het zelfvertrouwen van je paard voor je neus zien groeien.

Het durven gebruiken van de snorhaartjes en weer op zijn gevoel afgaan is voor jouw paard noodzakelijk. Alle onnodige energie die verspild wordt aan te snel in de hoogste spanningsmodus gaan is een no-go voor je paard die liefst zoveel mogelijk energie wil sparen voor als het echt nodig is. Zet die nieuwsgierigheid daarom bewust in en zie je paard stoerder worden en beter omgaan met spannende situaties.

 

Zo houd je het haalbaar voor je paard en bereik je toch snel resultaat

Eén van de leukste dingen van paarden trainen, vind ik om je paard succes te laten ervaren. Maar het gevaar bestaat erin dat je dan enkel het einddoel in zicht houdt en zo belangrijke stappen overslaat waardoor het too much is voor je paard. Hoe kan je dan een succesvolle training voor je paard opzetten?

Het is niet gemakkelijk om de training zo op te bouwen dat je voldoende kleine stapjes inzet waar je paard mee om kan, maar tegelijk toch uitdaging genoeg biedt zodat hij iets bijleert. Zo’n trainingsplan op maat voor je paard heb je niet in 1-2-3 bedacht en dan is het vaak fijn dat ik op zoek ga naar wat voor jullie het beste zal werken. 

Eerder had ik het over de oefening met de snorhaartjes. Dit kan voor veel paardeneigenaars een te kleine stap lijken en misschien zelfs een beetje een overbodige oefening. Toch bereik je net door de juiste, kleine, stapjes te nemen heel veel in 1 training. Ook als jij het type persoon bent dat ervan houdt om vooruit te gaan en erin te vliegen. Maar: kleine stappen nemen betekent zeker niet stil staan.

 

👉🏻 Het betekent: de oefeningen voor jouw paard zo opzetten dat hij ze aankan en er succes mee heeft. 

 

En als je dit principe onder de knie hebt, dan gaan jullie samen pijlsnel de goede richting uit. Bij te grote stappen zal je paard zich afsluiten, de situatie ‘ondergaan’ of zo veel spanning ineens krijgen waar die geen raad mee weet en dat het zelfs gevaarlijk wordt.

Volgende traingingspaarden hadden net dat kleine stapje nodig om hun zelfvertrouwen een boost te geven. Als je heel de achtergrond niet kent, lijken dit verwaarloosbare momentjes, maar als je mij al langer volgt dan weet je dat net deze zaken dikwijls de sleutel tot succes zijn en ervoor zorgen dat er nadien grotere stappen genomen kunnen worden.

 

✅ Caballero durfde een ritselende zak aan te raken die ik in mijn handen had

✅Nacho kon het aan dat ik bij zijn schoft ging staan, zonder mijn hand uit te steken of iets speciaal te doen

✅Lio durfde zijn hoofd laag bij de grond te houden in de buurt van enkele zwemnoodles

✅Olaf kon een diepe zucht laten als ik met een zweepje over zijn flank bewoog

✅Tombolo durfde zijn hoofd in de trailer te steken om te snuffelen terwijl die een kwartier eerder al op 50m afstand stond te briesen

 

Zo kan ik nog ettelijke voorbeelden aanhalen en dat maakt mijn job zo leuk om te doen. Ik help niet alleen de paarden aan meer zelfvertrouwen maar laat ook aan de eigenaars zien wat er mogelijk is. Je kan jouw paard echt zo ver krijgen om moeilijke dingen van hem te vragen. De manier waarop, dat is wel de doorslaggevende factor.

 

👉🏻 Zonder dwang

👉🏻 Met een afwisseling van spanning en ontspanning

👉🏻 Door een positieve ervaring voor je paard

👉🏻 Met blijvend succes

 

Geen idee hoe je hier aan moet beginnen? Boek een kennismakingsles en we kijken samen wat er voor jouw paard wekt. Ik kan niet wachten om jou te laten zien wat er allemaal kan en hoe veel je paard nog kan bijleren! En dat terwijl je paard zich tegelijk ook terug kan ontspannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Training aanvragen